top of page

Мобилни сензори мерят въздуха по време на Деня без автомобили, част от Европейска седмица на мобилността

Мобилни сензори мерят въздуха по време на Деня без автомобили, част от Европейска седмица на мобилността

Европейската седмица на мобилността се провежда от 16 до 22 септември и София се включи за поредна година, като този път мотото бе „Пестене на енергия“.


Кулминацията на събитията и активностите през седмицата бе в Деня без автомобили, който традиционно в цяла Европа се провежда на 22-ри септември. Денят бе отбелязан с велошествие под надслов "Happy Biking - Healthy Living". 


Организатори на събитието бяха Столичната община, Центърът за градска мобилност и партньори Посолството на Дания в България, Cyrcle, Novo Nordisk, Софенхаген и проект “Зелена София”. Велошествието имаше за цел да привлече вниманието към устойчивата мобилност и придвижването в града с велосипед и други алтернативни на автомобила средства, например обществен транспорт, двуколесни превозни средства, както и ходенето пеша.


По време на велошествието бяха раздадени на доброволци мобилни сензори SODAQ AIR за измерване на въздуха и ефекта от намаляването на автомобилния поток, предоставени по проект COMPAIR. 


Бе инсталиран и нов тип сензор Telraam - брояч на автомобили, велосипеди и пешеходци, който бе монтиран на една от най-оживените части на ул. Опълченска.  Маршрута на велошествието бе кръгов с начална точка бул. „Витоша” - Южен парк - бул. „Витоша”. Включиха се много любители на карането на колело в града, като това даде заявка, че за все повече хора активната мобилност и намаляването на трафика и замърсяването на въздуха е важна тема. 


Вижте кадри от велошествието тук.



bottom of page