top of page

Втора пилотна зона се включва в COMPAIR в лицето на ДГ 76 “Сърничка” в Младост 4

Втора пилотна зона се включва в COMPAIR в лицето на ДГ 76 “Сърничка” в Младост 4

Днес в ДГ 76 "Сърничка" като част от проекта COMPAIR, бяха инсталирани два статични сензора от типа "Направи си сам" (DIY). Те ще мерят въздухът в стаите на децата, като целта е да се сравнят данните със сензорите, които вече се ползват там.


От вече 2 години в тези помещения има монтирано “Канарче” - сензор, който започва да пее като птичка при повишаването на показатели за замърсеност на въздуха. Тя отчита повишеното ниво на въглероден диоксид в закритото помещение, както и фините прахови частици и именно тях ще засичаме и чрез новите статични сензори.


Още с първите получени данни се вижда ясна корелация на запрашеността когато децата са извън помещението и когато са вътре и играят или спят. Предстои да проследим и занапред показателите на ФПЧ2,5 и ФПЧ10.

Благодарим на Innovative Sofia за оказаната подкрепа при реализирането на този експеримент.


COMPAIR е иновативен проект, който получи финансиране от програмата за изследвания и иновации на Европейския съюз Хоризонт 2020. Той ще продължи 3 години, стартирайки през ноември 2021г., като ще работи с местните власти и гражданите за провеждане на научни експерименти заедно с тях, за да попълни пропуските в официалните данни за качеството на въздуха, и така да постигне съвместно създаване на по-ефективни социални действия и да повлияе на градската политика. Заедно тези действия ще допринесат за по-устойчиви и по-зелени градове за всички.

Можете да прочетете повече за системата "Канарче" тук:       https://stolica.bg/stolichna-obshtina/inovatsiya-v-sofiiskata-76-dg-sarnichka-kanarche-pee-pri-nai-lekoto-povishenie-na-vagleroden-dioksid-v-pomeshtenieto-video-snimki bottom of page