top of page

Verderzetting proefproject schoolstraat Burgemeester Matthysstraat

Verderzetting proefproject schoolstraat Burgemeester Matthysstraat

Het College van Burgemeester en Schepenen in Herzele besliste om de schoolstraat aan het Sint-Paulusinstituut te verlengen. De tussentijdse evaluatie van verkeersintensiteiten voor, tijdens en na de schoolstraat in het Europese COMPAIR-project wees op positieve effecten. Verder strekten ook de overwegend positieve reacties in de bewonersbevraging en het advies van de lokale politie tot deze beslissing. Het proefproject met de schoolstraat in de Burgemeester Matthysstraat wordt zo verlengd van 1 september tot midden december 2023.


Herzele | Schoolstraat | OnePlanet Sensor | COMPAIR

Deze verlenging biedt de gelegenheid om - met behulp van de Telraam-metingen - één en ander verder in detail te onderzoeken. Zo zal men de mogelijke verschuiving van verkeer vanuit de schoolstraat naar de Burchtstraat en de Graaf du Parclaan bekijken en bleek een langere periode van luchtkwaliteitsmetingen noodzakelijk om tot correcte inzichten te komen.


Een deel van de analyses zullen gebeuren met een webtool, die gedemonstreerd is tijdens het schoolstratencafé. Deze is nu publiek te raadplegen op de COMPAIR-website. Wanneer de luchtkwaliteitsmetingen beschikbaar zijn, zullen die ook toegevoegd worden aan de website.


Herzele | Schoolstraat | Dashboard | COMPAIR

Tenslotte is de Burgemeester Matthysstraat niet langer de enige schoolstraat in Herzele. Het gemeentebestuur is, op basis van de goede ervaringen met de eerste schoolstraat, een tweede proefproject gestart in de deelgemeente Steenhuize aan de Kloosterberg (VBS Sint-Katrien). Lees er meer over op deze pagina.

bottom of page