top of page

Van data naar daadkracht: burgerinzichten transformeren verkeers- en luchtkwaliteitsbeleid. Lessen uit het Europees project COMPAIR

Van data naar daadkracht: burgerinzichten transformeren verkeers- en luchtkwaliteitsbeleid. Lessen uit het Europees project COMPAIR

Hoe kunnen burgers en overheden samenwerken aan beleid voor slimme steden en gemeenten van vandaag en morgen? Dat was de centrale vraag toen Digitaal Vlaanderen, de Vlaamse Milieumaatschappij en Telraam in 2021 instapten in het Europese COMPAIR-project. 


COMPAIR is uniek omdat het data van verschillende innovatieve luchtkwaliteit- en verkeerssensoren samenbrengt. Sensoren die thuis of in de publieke ruimte geinstalleerd kunnen worden door gemotiveerde burgers. Door diverse IoT-sensoren en databronnen te combineren en door de resultaten bevattelijk te visualiseren krijgen burgers, scholen en lokale besturen een objectief beeld van het verkeer en de luchtkwaliteit in hun buurt. Deze verfrissende coöperatieve manier van werken zorgt voor een nieuwe dynamiek, interactie en betrokkenheid.


Dompel jezelf onder in de wereld van data tijdens onze boeiende studievoormiddag! Ontdek hoe Herzele en intercommunale SOLVA burgerdata inzetten voor een veiligere schoolomgeving en hoe Sint-Niklaas verkeersmaatregelen ondersteunt op basis van lokale verkeersmodellen, gevoed met burgerdata. Leer via concrete cases en experimenten hoe we wetenschappelijke data verwerken en de kwaliteit van burgerdata kwalitatief waarborgen. 


En dat is nog niet alles! Ontdek ook welke datatools beschikbaar zijn en hoe je deze aanpak in jouw stad of gemeente kunt toepassen. 


Agenda


Doe-moment

Na de lunch maken we een uitstapje naar het projectgebied "Sint-Niklaas Station/Vijfstraten". Daar bekijken we hoe sensoren het effect op het fietsverkeer voor én na de opening van de fietsbrug monitoren. Aan het einde van het bezoek kom je te weten hoeveel luchtverontreiniging je hebt ervaren tijdens het bezoek, gemeten door mobiele sensoren. Wees erbij en laat je inspireren!


Praktische info

Expohal ‘t Bau-huis (foyer)Slachthuislaan 609100 Sint-NiklaasAchterkant treinstation


Lieven Raes, Digitaal Vlaanderen, Coördinator COMPAIR consortium


Voor wie:

Lokale besturen, Provincies, Intercommunales, Mobiliteits-, Milieu en Smart Cities actoren Maatschappelijk middenveld, Onderwijsinstellingen en organisaties


Smaakmaker: 2023 Z Digitaal - Aflevering 4 - COMPAIR voor slimme en leefbare steden - YouTube

bottom of page