top of page

Infomoment verkeer- en luchtkwaliteitsmetingen Vogelkeswijk (3/6/2024)

Infomoment verkeer- en luchtkwaliteitsmetingen Vogelkeswijk (3/6/2024)

Stad Sint-Niklaas zal, van maandag 3 juni tot dinsdag 15 oktober, nieuwe verkeersmaatregelen uitproberen om de schoolomgeving van de Vogelkeswijk veiliger en gezonder te maken. Het Europese project COMPAIR, dat wil helpen om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren, ondersteunt de stad Sint-Niklaas bij de effectenmeting van die maatregelen. Is er minder sluipverkeer dankzij de nieuwe verkeersmaatregelen? Hebben de snelheidsremmende maatregelen effect? Is de luchtkwaliteit verbeterd?


Tien buurtbewoners zijn alvast met een slimme verkeerssensor het verkeer in en rond de Vogelkeswijk aan het tellen. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft aan vier verlichtingspalen luchtkwaliteitssensoren met zonnepanelen bevestigd, die stikstofdioxide (NO2) meten. Zo kunnen we een mooie analyse maken van de situatie ‘voor’ de proefopstelling met de nieuwe verkeersmaatregelen. Eind oktober maken we dan een analyse van de proefopstelling. Beide   analyses stellen we ook graag aan jou voor!


We nodigen je alvast van harte uit om samen de voorlopige resultaten te bekijken, op maandag 3 juni, van 19 tot 21 uur, in de omgeving van de wijk (exacte locatie wordt meegedeeld bij inschrijving).


Wat staat er op het programma van dit infomoment?

  • Een infosessie over luchtvervuiling, de verkeersensor, de NO2-toestellen en ook hoe je zelf met een (mobiele) fijnstofsensor (PM) metingen kan uitvoeren.

  • Een boeiend datacafé, waar we samen de gegevens van de verkeerssensoren bekijken.

  • Voor wie wil: zelf een fijnstofsensor in elkaar steken en de optie om een mobiele fijnstofsensor uit te lenen.

  • Een hapje en een drankje.


Wil je hierbij zijn? Schrijf je dan nu in en laat ons ook weten of we je via e-mail op de hoogte mogen houden van het verdere verloop.bottom of page